Tien procent van de Nederlanders was ooit slachtoffer van ransomware, oftewel gijzelsoftware. Bijna een vijfde van hen betaalde losgeld. Minder dan de helft deed aangifte bij de politie, zo blijkt uit onderzoek van IT-beveiliger ESET onder ruim 1000 Nederlanders.
Hoewel de WannaCry-aanval veel publiciteit opleverde, weet een ruime meerderheid van de Nederlanders nog steeds niet wat ransomware is. Daaronder vooral vrouwen. Mannen downloaden vaker illegaal films, series of software en komen dan meestal op verkeerde sites terecht.
Nederlanders zijn overigens vaker slachtoffer van malware dan van ransomware. Een kwart van de consumenten met een desktop heeft ooit malware op hun apparaat gehad. Ook laptops worden getroffen, terwijl smartphones en tablets nauwelijks last hebben van malware. In vrijwel alle gevallen is de malware een virus.
De verspreiding van WannaCry kon tijdig gestopt worden, maar het Office of Cyber and Infrastructure Analysis (OCIA) van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security waarschuwt (pdf) dat deze vorm van ransomware wereldwijd makkelijk miljoenen computers had kunnen infecteren en mensenlevens in gevaar had kunnen brengen door ziekenhuizen en zorginstellingen te besmetten.
WannaCry heeft zeker zestien ziekenhuizen, overheden en bedrijven in 99 landen geblokkeerd.
Onderzoek door Benefit Security Experts wijst uit dat buiten de digitale ICT beveiliging veel bedrijven weinig tot geen maatregelen nemen in de vorm van fysieke beveiliging bijvoorbeeld:
- Organisatorische maatregelen;
- Bouwkundige maatregelen;
- Elektronische maatregelen.
Je kunt hierbij onder anderen denken aan omheining, toegangscontrole, alarmsystemen, alarmopvolging en cameratoezicht. Buiten voornoemde maatregelen helpt Benefit Security Experts onze klanten met forensisch onderzoek naar aanleiding van dreigingen en hacker activiteiten.
Wilt u weten of uw beveiliging voldoende is ingericht en hoe het beter en vaak goedkoper kan door toepassing van innovaties? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag.