Informatiediefstal zorgt voor grote schadeposten

Het staat vandaag weer in het nieuws dat bij een grote organisatie op grote schaal bedrijfsgeheimen zijn gestolen. De schade zou enkele honderden miljoenen euro’s bedragen. Het is daarmee voor zover bekend de grootste spionagezaak ooit bij een Nederlands bedrijf.

Bijna de helft van de bedrijven in Nederland heeft te maken gehad met gevallen van fraude, corruptie of witwassen. Deze integriteitsschendingen kosten bedrijven al snel meer dan €100.000 per geval. Dit blijkt uit een onderzoek van EY, waaraan meer dan vijftig grotere Nederlandse bedrijven hebben deelgenomen.

Het lekken van gegevens is met 48% de meest voorkomende integriteitsschending. Opvallend, ondanks het hoge risico hierop geeft een kwart van de respondenten aan dat zij op dit moment geen gegevensbeschermingsbeleid hebben.

Tijdens onderzoeken door Benefit Security Experts bij bedrijven komt de noodzaak van een basisbeleid voor informatiebeveiliging stelselmatig naar voren. Veel bedrijven dragen zorg voor ICT beveiliging, maar verzaken om fysieke en overige maatwerk informatiebeveiliging toe te passen. Criminelen lopen tegen een goed beveiligd netwerk aan en gaan dus andere middelen zoals bedrijfsspionage  zoeken om kostbare informatie te verduisteren.

Belangrijk zijn organisatorische, technische beveiligingsmaatregelen en het ontwikkelen van Security Awareness onder het eigen personeel. Door deze maatregelen wordt het voor criminelen moeilijker om ongestoord hun gang te kunnen gaan waardoor het risico van informatiediefstal zal verminderen. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van professionele maatregelen tegen fraude, corruptie of witwassen of een onderzoek naar deze misdrijven? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op.