Toename diefstal auto onderdelen

Dieven stelen koplampen, navigatie en airbags van particulieren

Omdat autobezitters steeds minder waardevolle spullen achterlaten, zoeken autokrakers naar nieuwe wegen om hun slag te slaan. Er is een forse toename van het stelen van onderdelen. De buit: koplampen, navigatie, airbags en zelfs complete portieren. Dat zegt directeur Titus Visser van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Bert Nottelman: Diefstal van onderdelen vond al plaats bij autobedrijven en de meeste autobedrijven hebben hier beveiligingsmaatregelen tegen genomen. Nu verlegt na brandstichtingen ook de diefstal zich naar particulieren omdat gezinnen steeds meer auto’s voor de woning hebben staan. Hierdoor wordt de keuze voor criminelen makkelijker.

Autobezitters vinden hun auto terug zonder stuur in verband met de airbags, die in combinatie met het bijpassende stuur makkelijker verhandeld kunnen worden.
Ook navigatiesystemen worden in toenemende mate uit auto’s gestolen en sinds een jaar of vijf doen ook koplampen van dure merken die xenon-verlichting hebben, het goed op de illegale markt. Om de dure verlichting – voor een Volvo betaal je bijvoorbeeld zo’n 1.200 euro per koplamp – niet te beschadigen, gaan de dieven zeer omzichtig te werk. De eigenaar vindt zijn auto ’s morgens vaak in prima staat en zonder beschadigingen terug, maar ook zonder koplampen, mét de bumper gedemonteerd naast de auto.

Bert Nottelman: Een professioneel autoalarm werkt preventief en repressief, maar als je een oprit hebt schrikt verlichting in combinatie met een camera het beste af. Ook is er de mogelijkheid om aanvullend detectie te plaatsen, bijvoorbeeld bij een privé oprit. Dan kunnen de camerabeelden indien de klant dit wenst doorgezet worden naar onze toezichtcentrale.
Onze centralist kan bij een heterdaad de camerabeelden ‘live’ doorzetten naar de politiemeldkamer. Zorg wel voor een goede vandaalbestendige camera, omdat we de ervaring hebben dat bij goedkopere camera’s de beeldkwaliteit slecht is of dat de camera gewoon van de muur wordt getrokken/geslagen. Je sluit door het nemen van beveiligingsmaatregelen diefstal/brandstichting niet helemaal uit. Maar Inbrekers zijn zich bewust van de kracht van cameratoezicht en zullen in de regel dus bij het signaleren van cameratoezicht een potentiële inbraak afbreken.

Voor de gedupeerden is diefstal heel vervelend omdat de gestolen onderdelen vaak niet op voorraad zijn.

Volgens directeur Titus Visser van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit wordt een deel van de onderdelen op bestelling gestolen en legt een andere groep criminelen een voorraadje waardevolle onderdelen aan om bijvoorbeeld via Marktplaats te verkopen. Het aantal airbagdiefstallen stijgt volgens hem jaarlijks nog gestaag met zo’n 2 tot 3 procent, de diefstal van navigatiesystemen verdubbelde de afgelopen vier jaar.